program

Download

08.30

Registration

30 min


09.00

Opening and Keynote 1

90 min

 

Opening

IFLA, DDRS Chair, CTLes

 

Keynote 1

Stephen Wyber, Manager, policy and advocacy, IFLA HQ, Netherlands

IFLAs position on legal issues with Document Delivery and Resource Sharing –

 

Clare MacKeigan, OCLC, Canada

ISO 18626 – the international standard for ILL transactions – an update 

 

Peter Bae, Princeton University, USA

IFLA guidelines for international resource sharing – an update 


10.30

Coffee

30 min


11.00

Session 1: International aspects

90 min

 

Joe Lenkart, Thomas H. Teper, Esra Coskun and Mara Thacker, University of Illinois at Urbana_Champaign, USA

Sharing across borders: international resource sharing and cooperative collection development

 

Poul Erlandsen, Royal Danish Library, Denmark and Sue Kaler, Massachusetts Library System, USA

Rethinking resource sharing again: the rethinking resource sharing initiative at ten years old 

 

Astrid Grossgarten, ImageWare Components, Switzerland

TransAndes – sharing resources – protecting the content – obliging the copyright rules 


12.30

Lunch

60 min


13.30

Session 2: Tools and Methods

60 min

 

Zhao Xing, National Library of China

Cooperate and development in international resource sharing – interlending and document supply in China

 

Dennis Massie, OCLC, USA

Come for the free analysis, stay for the community: the ILL cost calculator can be the new watering hole for interlending data 

 


14.30

Coffee

30 min


15.00

Session 3: Open Access

90 min

 

Karine Larose, Simon Baron, Andrew Preater, Chealsye Bowley and Joseph McArthur, UK 

Putting open access into interlibrary loan: Imperial College London’s experience 

 

Tina Baich, IUPUI University Library, USA 

Diminishing the perceived need for black open access 

 

Floriane Muller, Pedro Nari, Jean-Blaise Claivaz and Pablo Iriarte, University of Geneva Library

Measuring he impact of piracy and open access on the academic library services

 

Lesliediana Jones, George Washington University Law Library, USA

Open access and hidden factors: interlibrary loan of open access documents may not be as simple as it seems 

 


19.00

Cocktail Party


08.30

Conference update (CTLes)

30 min


9.00

Session 4: Staff development etc

90 min

 

Tess Gibson, University of Arkansas Library, USA

Opportunities and threats for ILL Staff in a period of dramatic changes

 

Micquel Little, Claremont College Library, USA

Faculty expertise in collection strategies: building resource sharing workflows through faculty partnerships

 

Zhiying Guan, Peking University Library, China

Quality control of interlending & document supply service in Chinese library consortium


10.30

Coffee

30 min


11.00

Session 5: Technology and the networked world

90 min

 

Jon Shaw, Brigitte Burris, University of Pennsylvania Library, USA

An article delivery environment that is networked, expedited and global 

 

David McCaslin, California institute of technology, USA 

Getting ahead of the curve: an investigation into how the Caltech library succeeds in resource sharing 

 

Lin Yizhong, South China University of technology Library

SCUT ILL Resource Sharing Stories with USA and Italy


12.30

Lunch

60 min


13.30

Session 6: Special Libraries

60 min

 

Li Zhixin, Chinese Academy of Governance, China 

Challenges and solutions to sharing electronic resources between libraries of administrative colleges in China 

 

Robyn Fleming, Metropolitan Museum of Art, Aimee Lind, Getty Research Institute, USA

No *ART* Library left behind: cross-border resource sharing among art libraries


14.30

Coffee

30 min


15.00

Session 7: Case Studies

90 min

 

Carla Chalhoub, American University of Beirut Library, Lebanon 

State of ILL today at the universities in Lebanon 

 

Elena Bernadini, Giovanna Colombo, Carmen Lomba, Silvana Mangiaracina, Emanuela Secinaro, Italy 

A NILDE survey on international ILL exchanges: results and consideration

 

Mathieu Cordonnier, CTLes, Paris, France

Promote better to circulate more, the new horizon for depository libraries 

 

Antonella Cossu, Italy

International cooperation: an Italian-French experience for resource sharing


19.00

Gala dinner


8.30

Conference update (CTLes)

30 min


9.00

Session 8: Copyright and Licensing

60 min

 

Franco Bessone, Giovanna Colombo, Elena De Carolis, Gustavo Filippucci, Laura Garbolino, Enza Gasbarro, Silvana Mangiaracina, Ornella Russo, Elisabetta Tamburini and Alessandro Tugnoli, Italy

To lend or not to lend? With ALPE it is easier! An Italian cooperative system fr checking ILL permitted uses I e-resource licenses 

 

Marian Ramos-Eclevia, Carlos L. Eclevia, Laurence Anthony G. Narvaez, Philippines 

New focus and faces of interlending and document delivery: practices and services in the Philippines 


10.00

Coffee

30 min


10.30

Panel Discussion, Closing session

90 min


12.00

Lunch

60 min


13.00

Library tours


Registration